Všetko, čo musíte vedieť o DAC 7 ako e‑shopár a podnikateľ 

Petra Marková
10. 4. 2024
2 minúty čítania

Smernica DAC 7 bola v našich krajinách prijatá už v roku 2023. Do povedomia e‑shopárskej komunity sa ale dostal až teraz. Zaujíma vás, či sa vzťahuje aj na váš e‑shop? A aký vplyv má aktuálne na českú e‑commerce? Odpovede na tieto a ďalšie užitočné otázky vám v rozhovore zodpovie advokátka Helena Jurka z poradenskej skupinyTalers

Vo videu sa dozviete:

00:45 Aká je podstata novej DAC 7 smernice?
01:20 Čo to znamená prakticky?

“Ak ste e‑shopár, predávate na Heureke a nejakým nedopatrením sa vám stane, že daňovo nepriznáte všetky zisky, pre finančný úrad teraz bude oveľa jednoduchšie to domerať.”

02:20 Na ktoré platformy sa DAC 7 vzťahuje?
03:30 Simulácia konkrétnych situácií
07:05 Akým spôsobom bude prebiehať hlásenie informácií?
08:00 Ako to bude vyzerať na platformách, ktoré umožňujú tvorbu e‑shopu (napr. Shoptet)?
10:30 Aký typ informácií musia prevádzkovatelia platforiem poskytnúť úradom?

„Bavíme sa síce o e‑shopoch, ale ono sa to nevzťahuje len na predaj tovaru. Týka sa to aj sprostredkovania ubytovania či poskytovania osobných služieb (upratovačka, stráženie detí…).
V prípade ubytovania úrady môže zaujímať, o akú nehnuteľnosti sa jedná, či koľko dní boli prenajímané. Ale vo všeobecnosti vo vzťahu k e‑shopom to bude hlavne tá identifikácia predávajúcich. Budú to obraty, koľko sa cez dané platformy predalo a na aké bankové účty tie platby šli.”

11:40 Aké sankcie môžu prísť pri neplnení povinností?
12:55 Je potrebné sa na DAC 7 pripraviť?
13:45 Čo za informácie odovzdávať nemusíte?

“Zdieľať nemusíte predaje, ktoré neprebehli cez predajné platfromy, ale napríklad len na vašom e‑shope. To sú interné informácie a obchodné tajomstvo, ktoré si určite nechávajte pre seba aj z dôvodu nejakého konkurenčného boja. Takže ak by sa nejaká platforma pýtala, od koho odoberáte tovar alebo koľko ste celkovo predali za daný rok, nemáte povinnosť to zdieľať.”

14:40 Aké môžu vzniknúť nedorozumenia v rámci DAC 7?
16:35 Aký vplyv môže mať DAC 7 na vývoj e‑commerce v Európe?
17:35 Je GDPR hrozbou?
18:45 Ako s GDPR pracovať?
20:10 Kto nám môže pomôcť?

Helena Jurka

Advokátka v spoločnosti Talers.

Talers je butiková poradenská skupina špecializujúca sa na M&A transakcie, medzigeneračným obmenám a korporátnym a biznisovým poradenstvom.

Čítajte ďalej

Petra Marková

Slovenský trh a ľubozvučnú slovenčinu má v MERGADE na starosti content špecialistka Petra. Textuje, bloguje, prekladá a s vášňou tvorí obsah na sociálne siete. A keď práve nehľadá tie správne slová, venuje svoj čas bytovej džungli, pečeniu, kaviarňam alebo cestovaniu.