Ako pomocou MERGADO Editora pripraviť Malfini dáta pre import do Shoptetu

Petra Marková
12. 10. 2023
3 minúty čítania

Rozhodli ste sa začať používať formát Malfini, ale potrebujete spracovať údaje iným spôsobom ako priamym pripojením API? Malfini ponúka klientom možnosť importovať dáta pomocou XML feedu, ktorý pre nich pripraví. Tento feed potom môžete jednoducho upravovať v MERGADO Editore. 

Rozhodli ste sa začať používať formát Malfini, ale potrebujete spracovať údaje iným spôsobom ako priamym pripojením API? Malfini ponúka klientom možnosť importovať dáta pomocou XML feedu, ktorý pre nich pripraví. Tento feed potom môžete jednoducho upravovať v MERGADO Editore. Ak hľadáte spôsob, ako importovať údaje z Malfini do obchodu na Shoptete, pozrite si tohto krátkeho sprievodcu.

Vytvorenie projektu v MERGADO Editore

a) Prvým krokom je výber správneho formátu, ktorý sa má použiť v MERGADO Editore na spracovanie feedu s dáty.

b) Potom zadáte adresu URL pridelenú spoločnosťou Malfini, na ktorej sú k dispozícii dáta o položke. V sprievodcovi novým projektom vyberiete ako vstupný formát Malfini (varianty produktov ako samostatné položky).

Aj keď chcete spracovať varianty položiek (typicky farba alebo veľkosť), odporúčame zvoliť formát s týmto názvom vybraným vyššie.

c) V rámci rekapitulácie, zvoľte ponuku, že chcete upraviť párovacie elementy.

d) Variantné položky sa potom naimportujú v nasledujúcej podobe.

Po dokončení projektu je potrebné vytvoriť vo feede niekoľko pravidiel a drobných nastavení, ktoré pomôžu zabezpečiť správne zobrazenie položiek vo vašom e‑shope na Shoptete.

1. Vytvoríme pravidlo na nastavenie kategórií pre e‑shop

Najprv vytvorte pravidlo, ktoré nastaví, kam sa majú položky do e‑shopu presne importovať. Urobíte to pomocou pravidla s názvom Hromadné premenovanie kategórií.

V ľavej časti vidíte kategórie Malfini a v pravom stĺpci môžete definovať svoje kategórie, ktoré máte vo svojom e‑shope na platforme Shoptet.

2. Nastavenie “spoločného názvu” pre varianty produktov

Výstupný formát v MERGADO Editore rozdelil jednotlivé varianty na samostatné produkty, ktoré majú jedinečný názov, ktorý zvyčajne obsahuje farbu, veľkosť atď.

Napríklad:: 

Base Logo R tričko unisex tmavosivé odlesky 2XL

Pre následné spracovanie variantných položiek je však ideálne mať názov, ktorý je rovnaký pre všetky varianty veľkosti/​farby. Vytvorme teda pravidlo, ktoré to zabezpečí zlúčením aktuálnych prvkov PRODUCT_NAME + TITLE.

Podrobnejšie sme premenné opísali v tomto vlákne na fóre MERGADO: forum.mergado.cz/t/promenne/2100

3. Vyberte maximálne 3 elementy, ktoré sa majú použiť v rámci súboru Shoptet na zlúčenie položiek ako “variant produktu”

Najprv krátke vysvetlenie: Aby mohol Shoptet zlúčiť položky, potrebuje vedieť, ktoré údaje v rámci dát (zvyčajne farba alebo veľkosť) definujú, že položky patria k sebe.

Vo formáte Shoptet CSV sa na tento účel používajú elementy s názvom “variant:xxx”, napríklad “variant:barva” alebo “variant:velikost”.

Nezabudnite však, že na jednu položku môžu pripadnúť maximálne 3 elementy. Pre naše potreby však postačí len veľkosť a farba.

a) Na stránke Elementy nechajte odkryté len prvky s názvami “variant:barva” a “variant:velikost”.

b) Ostatné elementy, ktoré začínajú na “variant:cokoliv” skryte pomocou prepínača na pravej strane.

MERGADO Editor je nástroj pre feed marketing, ktorý umožňuje hromadnú a automatizovanú správu dát pre e‑shopové riešenia na Shoptete. Ponúka kompletnú podporu jeho 3 formátov:

  • Shoptet dodávateľský
  • Shoptet kompletný
  • Shoptet univerzálny

Zabezpečenie importu dát do platformy Shoptet

Jednorazový import dát

Prvým spôsobom je jednorazový import dát pomocou súboru, ktorý pripravilo MERGADO.

a) Najprv si stiahnite CSV súbor, ktorý vygenerovalo MERGADO.

b) Na stránke Prehľad kliknite na ikonu pre stiahnutie súboru.

c) Súbor následne nahrajte do administrácie Shoptetu v sekcii Produkty -> Import:

d) Variantné položky sa potom naimportujú v nasledujúcej podobe.

  • Pre správne spracovanie variánt položiek v Malfini formáte v MERGADE aktuálne používajte formát Shoptet CSV.
  • V rámci Shoptetu je však použiteľný iba pre ručný import dát.
  • Pracujeme aj na prevode do XML formátu, ktorý následne dokážete použiť pre automatické importy. Táto možnosť začne byť dostupná v priebehu januára 2024.

S MERGADOM zvládnete vykonať zmeny vo feedoch sami

Optimalizovať feedy s MERGADOM nie je nič zložité. Podľa svojich potrieb dokážete pracovať s formátmi, ktoré už používate alebo ľahko rozbehnete nové. V MERGADE zvládnete inzerciu e‑shopu spravovať sami – zrýchlite tým každodenné marketingové úkony a ušetríte náklady za prácu programátorov.

Mergado na 30 dní zadarmo
  • feed si upravíte sami a ušetríte náklady za prácu programátora
  • plný prístup ku všetkým funkciám už v skúšobnej verzii

V prípade akýchkoľvek otázok sa neváhajte obrátiť na MERGADO support.

Mohlo by vás zaujímať:

Petra Marková

Slovenský trh a ľubozvučnú slovenčinu má v MERGADE na starosti content špecialistka Petra. Textuje, bloguje, prekladá a s vášňou tvorí obsah na sociálne siete. A keď práve nehľadá tie správne slová, venuje svoj čas bytovej džungli, pečeniu, kaviarňam alebo cestovaniu.