S Mergadom do zahraničia: Rakúsko (časť 2.)

Článok bol publikovaný 30. 10. 2018
| 3 minúty čítania

V prvom dieli informácií pre vstup na rakúsky online trh sme si popísali základy pre vaše obchodovanie. Dnes si ukážeme, aké platby v Rakúsku najviac fungujú a akú dopravu tu používať. Na záver pre vás opäť máme niekoľko tipov na to, ako upútať čo najviac rakúskych zákazníkov.

Dopravcovia a druhy platby

Doprava

Rakúsko sa pyšní veľmi kvalitnou infraštruktúrou v mestách i na vidieku. Tento fakt a precíznosť logistiky miestnych zásielkových služieb z neho podľa klasifikácie Svetovej banky robia 7. štát s najlepšou dopravou tovaru.

Pri doprave zásielok Rakúšania veria rakúskej pošte a súkromným dopravcom (DHL, DPD, Hermes atď.)

Platobné metódy

Pri platení tovaru online Rakúšania očákavajú, že transakcie prebehnú bezpečne, lacno a bezproblémovo. Výsledkom je, že e‑shopy poskytujú rôzne platobné metódy, v priemere 3 – 4 rôzne možnosti. Podľa článku export.gov sa dôraz Rakúšanov na platbu v hotovosti pri dodaní tovaru znížil za posledné desaťročie z 14% na 3%. Pri nakupovaní online 81% zákazníkov používa platbu faktúrou. 58% z nich využíva platbu kreditnou kartou a 41% PayPal. Nasleduje inkaso, dobierka a okamžité prevody.

Najpredávanejší tovar

V minulých rokoch Rakúšania najčastejšie nakupovali módu (podľa webu eshopworld.com 1,2 miliardy dolárov za minulý rok) a elektroniku (1,1 miliardy dolárov). Podľa prieskumu Ecommerce Foundation a webe Statista boli v roku 2016 najpopulárnejšie tieto produktové skupiny:

  • Oblečenie
  • Obuv
  • Informačné technológie
  • Média
  • Telekomunikácie
  • Dom a zahrada
  • Domáca elektronika
  • Zdravie a krása
  • Spotrebná elektronika
  • Hračky
  • Ostatné

Mergado tipy

Pochopte odlišnosti Rakúska

Samozrejme. Pri expanzii do všetkých krajín je potrebné chápať miestne špecifiká. Z uhlu online obchodovania bývajú podmienky v Rakúsku považované za veľmi podobné tým nemeckým. Napríklad trendy v Nemecku ovplyvňujú tie rakúske. Rakúšania, rovnako ako Nemci, očakávajú možnosť bezplatného kontaktu podpory na rakúskom telefónnom čísle.

Niektoré úskalia sú však iné a je potrebné ich poznať. V Rakúsku je pre obchodníkov nezákonné účtovať poplatky za platby. Dĺžka zákonnej lehoty pre vrátenia tovaru bez udania dôvodu je 7 dní – susednom Nemecku je to však 14 dní, práve to je jeden z veľkých dôvodov, prečo Rakúšania nakupujú na nemeckých e‑shopoch. Dajte svojim zákazníkom možnosť vrátiť tovar do 14 dní a zvýšte tým šancu na získanie viac klientov.

Deň eCommerce

Deň eCommerce je najdôležitejšia online marketingová udalosť v Rakúsku. Každý rok ju organizuje Handelsverband. Od minulého roku sa táto udalosť koná s dňom Nákupy Google. Je to teda vhodné miesto pre získanie aktuálnych informácií a nových kontaktov.

Rakúska doména

Tento tip bude užitočný najmä tým, kto chcú predávať (alebo už predávajú) na nemeckom i rakúskom trhu zároveň. Prevádzkovať e‑shop na nemeckej (.de) i rakúskej (.at) doméne je pomerne nákladné. Na začiatku preto internetový obchod stačí vybudovať na nemeckej doméne. Pretože Rakúšania sú zvyknutý často nakupovať na nemeckých e‑shopoch, nájdu si tu váš tovar ľahko.

Rakúsko je vyspelá a ekonomicky silná krajina. Ak si Rakúšania získajú dobrý vzťah k vašej značke, nebude im vadiť si priplatiť za kvalitu. Ak už máte skúsenosti z online predaja – najmä z Nemecka – preneste do Rakúska tie najlepšie z vašich zavedených postupov. Získate veľa lojálnych zákazníkov na vysokej ekonomickej úrovni.

Autor / Lukáš Horák / 30. 10. 2018

Lukáš sa v Mergade stará o väčšinu komunikácie v češtine. Prostredníctvom blogu, e‑mailu a sociálnych sietí pravidelne zásobuje čitateľa aktualitami z e‑commerce, novinkami a tipmi z Mergada. Pokiaľ práve nie je copywriter, užíva si príjemné veci ako badminton, výlety medzi utajené skvosty osemdesiatkovej hudby a plody mora podávané s červeným vínom.

Pridať nový komentár

Obsah tohto poľa je súkromný a nebude verejne zobrazený.
By submitting a comment, you agree to the processing of personal data.