Zvažujete expanziu svojho e‑shopu za hranice Slovenska? Preniknite do e‑commerce trhov v Chorvátsku, Slovinsku, Srbsku a ďalších balkánskych štátov. Krajiny okolo Jadranského mora sa vyznačujú nízkou konkurenciou, vysokým HDP a neustále sa zvyšujúcim počtom online nakupujúcich.

Zvažujete expanziu svojho e‑shopu za hranice Slovenska? Preniknite do e‑commerce trhov v Chorvátsku, Slovinsku, Srbsku a ďalších balkánskych štátov. Krajiny okolo Jadranského mora sa vyznačujú nízkou konkurenciou, vysokým HDP a neustále sa zvyšujúcim počtom online nakupujúcich. S inzerciou na najznámejších jadranských porovnávačoch vám pomôže MERGADO.

Prečo expandovať na Jadran 

Jedným z dôvodov, prečo zvážiť inzerciu svojho tovaru v krajinách bývalej Juhoslávie je ten, že od vstupu do Európskej únie rastú tržby ich e‑commerce medziročne okolo 10 %. Spolu s nízkym počtom e‑shopov na počet obyvateľov a zvyšujúcimi sa číslami online nakupujúcich dáva jadranský región priestor novým hráčom vstúpiť na miestny trh. Aké sú ďalšie charakteristiky tohto regiónu?

Zaujímavosti o Jadranskom e‑commerce trhu:

  • Chorváti sú podľa najnovších čísel veľmi otvorení nákupom zo zahraničiapolovica Chorvátov nakupujúcich na internete objednáva tovar zo zahraničia. 
  • Najpopulárnejšími kategóriami v počte nákupov je v Chorvátsku, Slovinsku, Srbsku aj Bosne a Herzegovine móda, elektronika a veci do domácnosti. 
  • Celý región (okrem Bosny a Hercegoviny, ktorá má zatiaľ status kandidátskej krajiny) je v . Vaša logistika preto bude prebiehať podobne jednoducho ako v ďalších európskych krajinách. 
  • Slovinské HDP je vyššie ako české. Váš e‑shop tak získa lepší potenciál vytvoriť vyšší obrat. 
  • Chorvátsko v roku 2023 zaviedlo pre platby euro. Zákazníci sa tak nebudú obávať zmien v cenách na základe odlišných kurzov.

Všetko, čo je potrebné vedieť o expanzii na chorvátsky trh, sme sa rozpísali v článku Ako expandovať do Chorvátska v roku 2020. Ak vás zaujímajú, aké témy sa najviac riešia v súvislosti s balkánskou e‑commerce, nenechajte si ujsť našu štúdiu Čo sa najviac rieši v balkánskej e‑commerce? Získajte prehľad s interným prieskumom Mergada.

Ako na expanziu do jadranského regiónu

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako zviditeľniť svoj tovar v krajinách bývalej Juhoslávie, je cez lokálne tovarové porovnávače. Sú na trhu už zavedené, sľubujú záruku bezpečnej kúpy a nakupujúci im veria. Jedným z takýchto porovnávačov je Ceneje.

Porovnávač Ceneje.si je najpopulárnejší nákupný portál na slovinskom internete existujúci už od roku 2008. Spoločne s chorvátskym Jeftinije.hr ho navštevuje viac ako 2,5 milióna unikátnych návštevníkov mesačne. Spolupracuje s viac ako 1000 internetovými obchodmi a viac ako 200 značkami, ktoré prezentujú svoje produkty na viac ako 3 miliónoch produktových stránok na každej platforme samostatne.

Veľkou výhodou je, že Ceneje Group pôsobí vo všetkých hlavných krajinách Jadranského regiónu

  • v Slovinsku pôsobí Ceneje.si
  • v Chorvátsku ako Jeftinije.hr
  •  v Srbsku je idealno.rs
  • v Bosne a Herzegovine funguje idealno.ba 

Pomocou jedného porovnávača tak zacielite hneď na štyri krajiny. Ceneje Group je od roku 2018 tiež súčasťou Heureka Group, čo znamená, že svoje produkty môžete inzerovať vo všetkých 9 krajinách strednej a východnej Európy.

Ako funguje inzercia na Ceneje

Ceneje, Jeftinije a Idealno pokrývajú 13 hlavných kategórií od bielej techniky, počítačov, športového vybavenia, módy až po rýchlo-obrátkový tovar. Celkovo ponúka vyše 7 miliónov produktov.

Prvým krokom, ako začať inzerovať, je vyplnenie tohto formulára. Ďalšou možnosťou je kontaktovať priamo prodaja@ceneje.si. Potom sa s vami spoja Key Account manažéri Ceneje a prevedú vás celým procesom inzercie tovaru.

Na inzerciu na Ceneje potrebujete XML feed, ktorý do Ceneje pošlete pomocou URL adresy. V MERGADE podporujeme všetky formáty Ceneje Group, takže si svoj feed jednoducho prevediete v našom editore.

Preložte si feed do jednotlivých jazykov

S aplikáciou MERGADO Translate vám v expanzii do krajín bývalej Juhoslávie už nič nebráni. Preložíte s ňou všetky vaše feedy do chorvátčiny či slovinčiny na pár kliknutí.

S MERGADOM nastavíte inzerciu pre Ceneje sami

Expandovať so svojim e‑shopom do zahraničia nie je s MERGADOM nič zložité. S MERGADOM využijete formáty pre inzertné kanály, ktoré už používate, a prevediete ich na tie, ktoré aktuálne potrebujete. V MERGADE zvládnete inzerciu e‑shopu spravovať sami – zrýchlite tým každodenné marketingové úkony a ušetríte náklady za prácu programátorov.

Dajte šancu expanzii do Chorvátska, Slovinska a ďalších jadranských krajín. Inzercia na zabehnutých miestnych porovnávačoch, ako je napr. Ceneje, je dobrým prvým krokom. Nachystajte si svoj feed v MERGADE, nahrajte na Ceneje a vaša zahraničná expanzia môže zažiť.

Vyzkoušejte MERGADO na 30 dní zdarma

MERGADO je feed marketingový nástroj, jehož pomocí dokážete hromadně a automatizovaně nastavovat inzerci pro řadu velkých zbožových srovnávačů, včetně Ceneje.

Čo by vás ešte mohlo zaujímať:

Petra Marková

Slovenský trh a ľubozvučnú slovenčinu má v MERGADE na starosti content špecialistka Petra. Textuje, bloguje, prekladá a s vášňou tvorí obsah na sociálne siete. A keď práve nehľadá tie správne slová, venuje svoj čas bytovej džungli, pečeniu, kaviarňam alebo cestovaniu.