S Mergadom do zahraničia: Maďarsko (časť 2.)

V prvej časti sprievodcu pre úspešný vstup do maďarskej e‑commerce sme zmapovali prostredie. Druhá časť vám odpovie na otázky, aké maďarské formáty môžete v Mergade využiť a akí sú najpoužívanejší dopravcovia, druhy platieb, či najpredávanejší tovar. A pripojíme tiež niekoľko tipov, bez ktorých sa pri expanzii do Maďarska nezaobídete.

V prvej časti sprievodcu pre úspešný vstup do maďarskej e‑commerce sme zmapovali prostredie. Druhá časť vám odpovie na otázky, aké maďarské formáty môžete v Mergade využiť a akí sú najpoužívanejší dopravcovia, druhy platieb, či najpredávanejší tovar. A pripojíme tiež niekoľko tipov, bez ktorých sa pri expanzii do Maďarska nezaobídete.

Špecializované cenové porovnávače

Aj v Maďarsku môže váš e‑shop využiť služieb špecializovaných cenových porovnávačov. Ktoré sú tie veľké?

  • Árgép.hu – dôležitý porovnávač, ktorý sa zameriava na oblasť elektro, PC, foto a domácnosť
  • GLAMI.hu – maďarská mutácia slovenského portálu zaoberajúceho sa módou

Formáty podporované Mergadom

  • Árukereső.hu
  • Facebook
  • GLAMI.hu
  • Mailkit.hu
  • Olcsóbbat.hu
  • ShopAlike.hu
  • Spartoo.hu

Dopravcovia a druhy platieb

Podľa prieskumov marketingovej agentúry Unikum, maďarskí zákazníci najviac uprednostňujú platbu na dobierku (86%), alebo bankovým prevodom (75 %). Podľa aktuálnych štatistík agentúry Expandeco rastie aj obľuba platby kartou online (cez platobnú bránu), najmä z toho dôvodu, že Maďari stále viac uskutočňujú objednávky z iných štátov, najmä skrz eBay a Aliexpress. Najpreferovanejším spôsobom doručenia objednávky je domov prostredníctvom kuriérnej služby. Dokončenie nákupu on-line najviac ovplyvňuje cena dopravy, doba dodania a ľahká dostupnosť výdajní.

Hlavné doručovateľské spoločnosti:

  • GLS (parcel)
  • DPD (parcel + pick up points)
  • DHL (parcel)
  • Pick Pack Pont (pick up point)
  • Hungarian Post Office (letter + parcel +pick up points)

Najpredávanejší tovar

Cez Internet sa stále najviac nakupuje elektronikaknihy. Minulý rok zažil nákup oblečenia a doplnkov nárast o 40%. Prieskum Expandeco hovorí, že sa toto číslo bude tento rok zvyšovať. Najúspešnejšie oblasti boli minulý rok erotické pomôcky, liekyvitamíny, mobilypríslušenstvo k nim.

Mergado tipy

Je potrebné si uvedomiť, že každý trh má svoje špecifiká. Ten maďarský nie je žiada výnimka.

  1. Je tu dobré počítať so silným patriotizmom. Preto je pre váš e‑shop nutná nie len doména .hu, ale aj správne preklady textov (najlepšie od rodeného hovorcu), kamenná predajňa (ktorá môže zároveň slúžiť ako výdajné miesto) a splňovanie podmienok maďarského právneho subjektu.
  2. Na to sa viaže tunajšie daňové zaťaženie, ktoré je v súčasnosti so svojimi 27 % jedno z najvyšších na svete.
  3. Ďalšou dôležitou informáciou je atraktivita Black Friday. Minulý rok pri tejto nákupnej akcii urobilo objednávku 2,1 miliónov Maďarov. Jedná sa teda o dôležitú udalosť, na ktorú je vhodné sa patrične pripraviť.
  4. V minulých článkoch o dobývaní zahraničných trhov sme spomenuli výhody responzívneho webu. Práve optimalizácia stránok e‑shopov pre mobilné zariadenie kladie aktuálne dôraz veľké množstvo obchodov. Obrat skrz mobilné platformy v Maďarsku každoročne vzrastá, preto odporúčame nezanedbať ani túto funkciu.

Aj keď je v Maďarsku prísnejšie podnikateľské prostredie, ako je napr. na Slovensku, či v ČR, je tento štát pre expanziu stále veľmi atraktívny. Odporúčame neváhať príliš dlho. Množstvo zahraničných e‑shopov, ktoré sa tu snažia využiť svoju šancu, pribúda. Minuloročný prieskum Expandeca tiež ukazuje, že čím dlhšie je e‑shop na trhu, tým vyšší je jeho konverzný kurz.

Za poskytnutie aktuálnych dát ďakujeme agentúram ExpandecoUnikum.

Lukáš Horák

Lukáš sa v Mergade stará o väčšinu komunikácie v češtine. Prostredníctvom blogu, e‑mailu a sociálnych sietí pravidelne zásobuje čitateľa aktualitami z e‑commerce, novinkami a tipmi z Mergada. Pokiaľ práve nie je copywriter, užíva si príjemné veci ako badminton, výlety medzi utajené skvosty osemdesiatkovej hudby a plody mora podávané s červeným vínom.