Ľahká cesta k novým premenným cez regulárne výrazy

Článok bol publikovaný 22. 02. 2018
| 2 minúty čítania

Pri riešení nejasností v správe inzercie v Mergade sa často stretávame s tým, že jeho užívatelia málo využívajú regulárne výrazy. Tie sú pri tom skvelými pomocníkmi, s ktorými si môžete ušetriť veľa práce. Dnes si teda ukážeme pár trikov, po ktorých si poviete: Regulár je kamoš!

V tomto článku vám predvedieme obecný princíp, ako si z textu vytiahnuť vami vybranú informáciu, ktorej predchádza nejaký konkrétny text. Obvyklým prípadom je, keď z textu chcete získať veľkosť, rozmer, či napr. farbu produktu. Presne v takej chvíli sa vám takýto obecný princíp bude hodiť. Stačí si ho párkrát vyskúšať a získate nadhľad, vďaka ktorému potom písanie regulárnych výrazov zvládnete úplne sami.

Trocha teórie

V prvej rade si je potrebné uvedomiť, čo sú to premenné a ako ich využiť. Práve pomocou premenných si totiž nastavíte, alebo prepíšete vybranú hodnotu. A ako že premenné vytvoríte? Predsa regulárnym výrazom. O jeho využívaní sme pre vás spísali celý manuál.

A teraz prakticky

Predstavte si, ze máte napr. takýto text:

Pekná zimná bunda pre mužov, veľkosť XXL, Vás bude hriať celú zimu.

Ak sa teda v texte vyskytuje nejaká informácia, ktorú chcete získať do premennej (v našom prípade to je údaj o veľkosti oblečenia) a zároveň je okolo tejto informácie veľa iného textu, je potom najlepšie si tento text rozdeliť na jednotlivé časti a využiť iba tie informácie, ktoré sa vám hodia.

Rozdelenie na časti by potom vyzeralo takto:

(Pekná zimná bunda pre mužov,)(veľkosť)(XXL)(,Vás bude hriať celú zimu.)

Toto rozdelenie nám pomôže zostaviť naozaj odpovedajúci regulárny vyraz:

(.*)(veľkosť\s*)(\w+)(.*)

Z neho nám Mergado vytvorí štyri premenné, odpovedajúce každému bloku, teda:

1. Pekná zimná bunda pre mužov,

2. veľkosť

3. XXL

4. , Vás bude hriať celú zimu.

Do premennej si potom uložíme tretí blok, teda konkrétnu veľkosť. Tým docielime to, že sa zachová celý obsah textu a meniť sa budú iba hodnoty v premennej, v tomto prípade veľkosti zimnej bundy pre mužov.

A to je všetko. Nebolo to veľmi zložité, čo hovoríte? Nie ste si istí, čo znamenajú jednotlivé značky a písmenka v regulároch? Súhrnnú tabuľku tých najčastejších z nich, nájdete v tomto článku. Na napĺňanie produktov z ich názvu sme sa pred časom zamerali tu. Problematike regulárnych výrazov sa potom na našom blogu venujeme v tejto téme. Pokiaľ by ste objavili nejaký zapeklitý prípad, s ktorým si nebudete vedieť dať rady, radi vám pomôžeme na našom supporte.

Autor / Lukáš Horák / 22. 02. 2018

Lukáš sa v Mergade stará o väčšinu komunikácie v češtine. Prostredníctvom blogu, e‑mailu a sociálnych sietí pravidelne zásobuje čitateľa aktualitami z e‑commerce, novinkami a tipmi z Mergada. Pokiaľ práve nie je copywriter, užíva si príjemné veci ako badminton, výlety medzi utajené skvosty osemdesiatkovej hudby a plody mora podávané s červeným vínom.

Pridať nový komentár

Obsah tohto poľa je súkromný a nebude verejne zobrazený.
By submitting a comment, you agree to the processing of personal data.