Migrácia e‑shopu: Ako účinne presunúť produkty z PrestaShopu na Shoptet

Petra Marková
30. 4. 2020
2 minúty čítania
Migrácia e-shopu: Ako účinne presunúť produkty z PrestaShopu na Shoptet

Pri zmene e‑shopovej platformy čaká prevádzkovateľ online obchodov množstvo úkonov. Jedným z nich je aj na prvý pohľad pracné prevedenie produktov. Čerpajte z našich skúseností a ušetrite pri migrácií tovaru z PrestaShopu na Shoptet kopu času. Ukážme vám, aké je to s pomocou Mergado Packov jednoduché.

Pri zmene e‑shopovej platformy čaká prevádzkovateľ online obchodov množstvo úkonov. Jedným z nich je aj na prvý pohľad pracné prevedenie produktov. Čerpajte z našich skúseností a ušetrite pri migrácií tovaru z PrestaShopu na Shoptet kopu času. Ukážme vám, aké je to s pomocou Mergado Packov jednoduché.

Ako dostať dáta o produktoch z PrestaShopu

Na začiatku si nainštalujte bezplatný modul Mergado Pack pre PrestaShop do svojho e‑shopu. Modul obsahuje kompletný balík funkcií, ktoré vám pomôžu nielen pri vytváraní dátových súborov, ale aj štatistike či meraní konverzií. Mergado vám ďalej umožní exportovať dáta v XML formáte v jeho špecifikácií a previesť ich do niekoľko ďalších formátov akým je aj platforma Shoptet.

Cesta produktových dát do Shoptetu

1. Po inštalácii Mergado Packu si vytvorte v module produktový feed, ktorý sa vygeneruje v špecifikácii Mergado XML. Na stránke

2. Nastavenia si v Packu vyberte, ktorú kombináciu jazyka a meny chcete exportovať.

  • V prípade širokého sortimentu na e‑shope si nastavte aj počet produktov generovaných v jednom kroku. Odporúčame zvoliť maximálne 2500 produktov.

3. Na stránke XML feedy ručne vygenerujte produktový feed. Pokiaľ máte nastavené generovanie v dávkach, musíte spustiť tento úkon až po kompletnom vytvorení feedu.

4. Následne tento feed importujte do Mergada a ako výstupný formát zvoľte Shoptet Kompletný. Prevodník formátov vám zaistí automatickú zmenu názvov elementov a mnohých vstupných dát do špecifikácie Shoptet. Ďalšie potrebné úkony si doladíte prostredníctvom šikovných pravidiel v Mergade — napríklad pomocou pravidla Hromadné kopírovanie hodnôt.

Pred importom produktov do Shoptetu si skontrolujte dáta v Shoptet validátori. Pomocou pravidiel v Mergade si následne upravíte nenaplnené elementy, ktoré prevodník formátov nenaplnil.

Príklady elementov, ktoré dokážete opraviť:

  • katalógové číslo z PRODUCTNO do CODE
  • počet kusov skladom z STOCK_QUANTITY do STOCK|AMOUNT
  • výrobca z PRODUCER do MANUFACTURER
  • jednou z odporúčaných úprav je aj skrytie produktov, ktoré nechcete na Shoptet prenášať cez kombináciu skrývacieho pravidla a konkrétneho výberu produktov
  • môžete taktiež meniť jednotlivé parametre, nastaviť zaradenie tovaru do viacerých kategórií a mnoho ďalších užitočných úprav

Využite pravidlá v Mergade na efektívnejšie prevádzanie produktov pri zmene e‑shopového riešenia. S ich pomocou zautomatizujete mnohé úkony a urýchlite prácu. V prípade dotazov na ich nastavenie pred importom feedu do Shoptetu nám napíšte do fóra alebo na podporu. Ak sa chcete vzdelávať sami, je tu náš seriál videonápovied. Prevedie vás základnými pravidlami priamo v užívateľskom prostredí Mergada.

Mohlo by vás zaujímať:

Petra Marková

Slovenský trh a ľubozvučnú slovenčinu má v MERGADE na starosti content špecialistka Petra. Textuje, bloguje, prekladá a s vášňou tvorí obsah na sociálne siete. A keď práve nehľadá tie správne slová, venuje svoj čas bytovej džungli, pečeniu, kaviarňam alebo cestovaniu.