Ovládnite XML feed

Do slovenského e‑commerce rybníka denne pribúda mnoho nových rýb. Ak patríte medzi nich a potrebujete – najmä práve pred Vianocami – pomôcť sa zorientovať v dôležitých termínoch a pojmoch, máme pre vás článok, ktorý sa zaoberá XML feedmi – jedným z najdôležitejších pojmov pre inzerciu tovaru.

Do slovenského e‑commerce rybníka denne pribúda mnoho nových rýb. Ak patríte medzi nich a potrebujete – najmä práve pred Vianocami – pomôcť sa zorientovať v dôležitých termínoch a pojmoch, máme pre vás článok, ktorý sa zaoberá XML feedmi – jedným z najdôležitejších pojmov pre inzerciu tovaru.

Čo je XML feed

XML feed je dátový súbor obsahujúci informácie o tovare z vášho e‑shopu. Vyplnením názvu, popisu ceny, dátumu dodania, kategórie atď. svoje produkty odlíšite od ďalších položiek.

K čomu slúži XML feed?

Ak chcete inzerovať na cenových porovnávačoch, potrebujete XML feed na prenos dát medzi e‑shopom a porovnávačom. Je tiež dôležitý na priradenie produktov do ich kategórií, čo uľahčuje orientáciu zákazníkov. Ďalšou možnosťou je spracovanie dátových súborov od dodávateľov pre import do e‑shopu – viz. naše články o Custom formátevyladení feedu pre Shoptet.

Vaše údaje pre cenový porovnáva

V rámci registrácie obchodu na webe porovnávača je tiež nutné uviesť URL XML exportu. Touto cestou si bude cenový porovnávač sťahovať informácie o vašom tovare. URL XML exportu nájdete v administrácii vášho e‑shopu. Ak neviete, kde, obráťte sa na poskytovateľa vášho riešenia. Ako vedie cesta vášho XML feedu, sme si predn časom ukázali na blogu.

Elementy

Elementy sú časťou XML feedu obsahujúce vždy jednu konkrétnu informáciu o produkte (napr. názov, cenu a pod.). Každý cenový porovnávač má trochu iné elementy i ich štruktúru. Mergado vie elementy medzi jednotlivými porovnávačmi prevádzať a umožňuje vám tak rozšíriť svoju inzerciu na viac vyhľadávačoch.

Využite Mergado

Mergado môžeme vnímať ako prostredníka medzi e‑shopom a cenovým porovnávačom. Nemalá časť jeho kvalít spočíva v prehľadnej práci s XML feedmi a ich hromadných úpravách tak, aby vyhovovali jednotlivým cenovým porovnávačom. Aplikácie možnosti úpravy XML feedu ďalej rozširujú. S Mergadom je tiež ľahké chyby v XML feede nájsť a odstrániť. Písali sme o tom v článkoch Ako opraviť časté chyby v XML feede . a Ako opraviť časté chyby v XML feede II.

Z dôvodu výskytu citlivých dát sa majitelia e‑shopov často uchyľujú k zaheslovaniu XML feedu. V istých chvíľach nastáva potreba XML feed načítať, aj keď je na strane e‑shopu sťahovanie obmedzené iba pre určité IP adresy. Ako si poradiť so zabezpečeným feedom sme si na blogu Mergada popísali nedávno.

Máte nejaké otázky ohľadom práce s XML feedom v Mergade? Napíšte nám na support alebo zavolajte.

Lukáš Horák

Lukáš sa v Mergade stará o väčšinu komunikácie v češtine. Prostredníctvom blogu, e‑mailu a sociálnych sietí pravidelne zásobuje čitateľa aktualitami z e‑commerce, novinkami a tipmi z Mergada. Pokiaľ práve nie je copywriter, užíva si príjemné veci ako badminton, výlety medzi utajené skvosty osemdesiatkovej hudby a plody mora podávané s červeným vínom.