Naučte sa pracovať s pravidlom Nájsť a Nahradiť. Urýchli vám prácu vo feede

Petra Marková
13. 10. 2020
3 minúty čítania

Nastavuje inzerciu podľa vašich požiadaviek s praktickým nástrojom na úpravu textuXML feede. Pomocou pravidla Nájsť a nahradiť dokážete vymeniť, odstrániť či opraviť chyby u produktov naprieč celým feedom. Poďme si ukázať, ako pravidlo využijete a nastavíte pre svoj e‑shop.

Nastavuje inzerciu podľa vašich požiadaviek s praktickým nástrojom na úpravu textuXML feede. Pomocou pravidla Nájsť a nahradiť dokážete vymeniť, odstrániť či opraviť chyby u produktov naprieč celým feedom. Poďme si ukázať, ako pravidlo využijete a nastavíte pre svoj e‑shop.

1. Využitie pravidla Nájsť a nahradiť

2. Ako nastaviť pravidlo Nájsť a Nahradiť v Mergade

3. Aplikácia pravidla Nájsť a Nahradiť

Využitie pravidla Nájsť a nahradiť

1. Nahradenie textu novým obsahom

Ukážme si uplatnenie pravidla Nájsť a nahradiť na príklade: na e‑shope predávate vodné filtre a v XML feede pre vyhľadávač tovaru máte produkt pomenovaný ako Filtračná patróna XYZ. Z praxe vieme, že tieto položky končia v zablokovaných produktoch, pretože Heureka považuje za správny názov Filter XYZ.

Vytvorte si pravidlo, ktoré nájde v názvoch produktov slovné spojenie “Filtračná patróna” a nahradí ho za “Filter”.

  • V časti Pravidlá kliknite na tlačidlo Nové pravidlo.
  • Pravidlo pomenujte a vyberiete typ pravidla Nájsť a nahradiť
  • Vyberte element, ktorý obsahuje popis produktu a do poľa nájsť zadajte hľadaný text.
  • V políčku nahradiť vyplňte nové požadované znenie textu.
  • Pravidlo uložte a po pregenerování dát skontrolujte nové názvy v časti Produkty.

2. Preloženie vybraného textu za nový

Pravidlo využijete aj pri preklade textu, ktorý potrebujete nahradiť novým. Vytvoríte ho rovnakým postupom ako pri prechádzajúcom nahradení textu.

3. Odstránenie nežiaduceho textu

V názve produktu sa občas vyskytuje výraz, ktorý vyhľadávače nepodporujú – či už je to slovo AKCIA (Filter XY – AKCIA), znamienko výkričníka (Filter XY !!!!) alebo napríklad doména vášho eshopu (Filter XY — www_​filtryprevsetkych_​sk). S pravidlom Nájsť a nahradiť ich jednoducho odstránite.

  • Vyberiete si produkty, ktoré obsahujú v názve slovo AKCIA.
  • Vytvorte nové pravidlo pomocou postupu vyššie.
  • Do políčka Nájsť napíšte slovo AKCIA a políčko Nahradiť nechajte prázdne. Čo sa stane? Slovo AKCIA z názvu zmizne.

4. Použitie pravidla pri tvorbe makier

V Mergade využijete toto pravidlo aj pri vytváraní vlastných makier. Ich súčasťou zatiaľ nie je možnosť vytvárania viacerých párov Nájsť a nahradiť – funkciu plánujeme doplniť.

Naučte sa vytvárať makrá v Mergade sami a sleduje praktický online workshop.

5. Nahradenie vybraného textu za iný pomocou regulárnych výrazov

Pravidlo podporuje aj rýchle hľadanie v poli Nájsť pomocou regulárnych výrazov, vrátane spätnej referencie v poli Nahradiť.

Potrebujete poradiť pri práci s regulárnymi výrazmi? Na Mergado fóre nájdete návody a ukážky ako ich nastaviť krok za krokom.

Regulárne výrazy vám dokážu ušetriť množstvo času i práce pri nastavovaní inzercie. Osvojte si ich používanie a prihláste sa na bezplatný workshop Regulárne výrazy v Mergade.

6. Nastavenie viacerých párov v jednom pravidle

S pomocou tejto možnosti uplatníte pravidlo Nájsť a nahradiť na viacero párov naraz a nepotrebujete vytvárať samostatné pravidlá na každú kombináciu zvlášť. Zároveň dokážete využiť na rýchle vyhľadanie regulárne výrazy.

Ako nastaviť pravidlo Nájsť a Nahradiť v Mergade

Prácu s pravidlom vám uľahčí videonávod, ktorý vás prevedie všetkými možnosťami použitia.

Aplikácia pravidla Nájsť a Nahradiť

Pravidlo dokážete nastaviť aj na konkrétne výbery produktov. Prináša to výhody vo forme zlepšenej rýchlosti pri synchornizácií e‑shopu a znížení rizika chyby pri nahradení textu do iných kategórii.

Uľahčite si úpravu feedu s Mergadom vyskúšajte jeho plnú výbavu na 30 dní zadarmo.

Zkuste na 30 dní zdarma

Mohlo by vás zaujímať:

Petra Marková

Slovenský trh a ľubozvučnú slovenčinu má v MERGADE na starosti content špecialistka Petra. Textuje, bloguje, prekladá a s vášňou tvorí obsah na sociálne siete. A keď práve nehľadá tie správne slová, venuje svoj čas bytovej džungli, pečeniu, kaviarňam alebo cestovaniu.